máj.
28

Kiss Dezső villamos mérnök kollégánk kapta a Baranya megyei Év Mérnöke kitüntetést

A Baranya megyei mérnöki kamara minden évben 4 mérnök részére adományozza az év mérnöke kitüntetést.

Az idei évben a Hírközlési szakcsoport pályázott a hírközlés területén hosszú évek óta sikeresen dolgozó mérnökök elismerésére. A pályázat sikeresen zárult részünkre, így a kitüntetettek között 2019 évben üdvözölhetjük Kiss Dezső villamosmérnök kollégánkat.

 

Kiss Dezső villamosmérnök

Kamarai számok:  02-0488

Kiss Dezső oklevele

 

 

 

Szakmai értékelés év mérnöke díj jelölése alkalmából:

Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületvillamosítási szakán szerzett villamos Üzemmérnöki oklevelet 1978-ban

A Magyar Posta Helyközi távbeszélő Igazgatóságánál kezdte pályafutását, majd a többszöri átalakulással változó munkahely mellett jelenleg is ugyanott dolgozik, a Magyar Távközlési Nyrtnél.

A kezdetektől a hírközlés területén van jelen.

Részt vett a 90es évek hőskorában a távközlési stratégia Baranya m.-i illetve a Dél-dunántúli régiós kialakításában, mely még az akkori technológián körzet hálózati optikákkal, RSS egységes helyi hálózatban sodrott réz kábelezéssel épült.

A 2000 évek technológia váltása során mindig azon dolgozott, hogy a város és a régió mindig élen járjon a hírközlési legújabb fejlesztéseinek az elérésében.

Az átmeneti időszak után az első állami és EU források felhasználásával Baranya m.-i régiónk élen járt az ujgenerációs NGA hálózatok kiépítésében. 2007-2009 Pécsvárad GVOP 80 településen EU pályázatos internet fejlesztés. 2009ben Pécsett elsők között nagyvárosi hálózatban épült FTTH optikai hálózat az irányítása mellett.

2016- 2019 között SZIP projekt GINOP 3.4.1 néven 2015-ben kiírt pályázat során a Telekom által elnyert régiós projektekből a Dél-dunántúli területre a lehető legtöbb esett. Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Lenti, Letenye, Zalaszentgrót, Hegyhát (Sásd), Mohács, Pécs járások EU-s internet fejlesztésének 216 db településen, műszaki egységen a fejlesztések, tervezésének irányítása az elmúlt évek legkiemelkedőbb feladata volt. A folyamatos egyeztetések a kapcsolattartás a KIFÜ-vel a közmű szolgáltatókkal, köztük a jelentős föld feletti infrastruktúrával rendelkező Áramszolgáltatókkal. A feladatai mellett részt vett a közös oszlopsoros technológiák kialakításában fejlesztésében. 

A fejlesztésekben vállalt alkotó közreműködésével országos szinten is elismert szakember. A fejlesztő kollektívával sikeresen irányította a tervező mérnökök munkáját. Az irányítása alatt a fejlesztési és kiviteli tervezés, a Dél-dunántúli régióban mindig elismert szintű és megbízható, kivitelezhető mérnöki tevékenységgé vált.

Szakmai munkája mellett volt/van ideje közösségi tevékenységre is. 1999 májusában a Matáv Pécsi Sportegyesületének közgyűlése az egyesület elnökének választotta meg. A sportegyesület a Dél-Dunántúli régió tömegsport tevékenységét végzi, több mint 400 fős távközléshez kötődő tagsággal. Az egyesület elnöki feladatait jelenleg is ellátja.

Eddigi munkája elismeréseként javasolta a MMK Hírközlési és informatikai tagozat Régiós szakcsoportja Baranya megyében az Év Mérnöke 2019 díjra.

Üdvözlettel:

 

Nyíri Zsolt

Baranya Megyei Hírközlési és Informatikai Szakcsoport

Elnök

Kiss Dezső díszváza