dec.
13

NMHH Hír-Közmű bemutató

 

NMHH Hír-Közmű kép

A hírközlő hálózatok fejlesztés alatt álló, új, térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszere, a Hír-Közmű létrehozása, hatékony működése érdekében tartott szakmai tájékoztatót december 6-án az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
A rendezvényen a meghívott szakemberek megismerhette a projekt eddig elért eredményeit és közeljövőt érintő terveit. A Hír-Közmű projekt január 10-én részletes belső szakmai konzultációval folytatódik.
A Hatóság szakértői rávilágítottak: az új rendszerrel végre megteremthető az országos hírközlési adatvagyon egységes alapja, és kiváltható a 3/1979. ÉVM rendelet mára idejétmúlt eszköztára, amely máig a jelkulcsrendszer alapját jelenti.

A szakmai esemény végén a Magyar Mérnöki Kamara részéről a Hírközlési és Informatikai Tagozat elnöke, Rácz József üdvözölte a hatóság fejlesztés érdekében tett lépéseit.

A Hír-Közmű projekt – a piaci szereplők érintett szakértőinek részvételével – január 10-én részletes belső szakmai konzultációval folytatódik.
A bevezetést több ütemben tervezi a Hatóság, A Hír-Közmű előkészületeként, - első ütemben,-  
november óta online is kezdeményezhetők előzetes vagy utólagos építésügyi bejelentési eljárások, amelyekhez csatolva beküldhetők az elektronikus hírközlési építmények tervei.
A második ütem, a tervek, engedélykérelmek, bejelentések elektronikus formátumban történő fogadása 2017 évvégén kerül bevezetésre, míg a projekt célja a téradatbázis építés 2018 végén kezdődik. A többéves munka célja, hogy a hírközlési infrastruktúra pontosabb ismeretével a hatóság eredményesen támogathassa a hírközlési és médiapiac fejlődését, és a teljesebb piaci információk alapján hatékonyabb szabályozási és versenyélénkítési döntéseket hozhasson.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok